Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Zawsze kupowałam ciastka w sklepie, ale gdy zaczęłam sama piec, są o niebo lepsze.

Składniki:

  • 300g mąki
    200g masła
    100g cukru pudru
    2 żółtka
    20g cukru waniliowego

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem.
  • Kruche ciasteczka 2. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować.
  • 3. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo.
  • Kruche ciasteczka 4. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć w mące, znów odcisnąć trochę, po 3 oprószeniu odcisnąć do końca.
  • 5. Piec w 180st. C do czasu zarumienienia (7-12min).

Porady

Ważne żeby nie dawać proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy, wtedy wzór nie będzie zarastał w czasie pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy