Kremowe ciasto ze śliwkami z różaną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozetrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodać kolejno żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i śmietanę. Ciasto powinno być gęste.
Ubić pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać z ciastem. Na wierzchu ciasta ułożyć skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki.
Na każdą połówkę śliwki w miejsce pestki dać po 1/2 łyżeczki różanej marmolady.
2.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).
Pozostawić do wystudzenia.
3.Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i zostawić do napęcznienia.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu z 3/4 l. mleka. Do gorącego budyniu dodać kawę, napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszać. Pozostawić do ostudzenia. Rozprowadzić ostudzony budyń po wierzchu ciasta. Dać ciasto do lodówki, żeby budyń zastygł.
Galaretki rozpuścić w 1 l. gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
Jak galaretka zacznie gęstnieć, przelać ją na zastygły budyń i ponownie
włożyć ciasto do lodówki. Następnie posypać zastygłą galaretkę kokosem.
Porady
Można do ciasta użyć innych owoców. Zamiast galaretki, można budyń (jeszcze nie zastygły) posypać posiekanymi orzechami, lub płatkami migdałowymi.
Komentarze