Kremowa zupa pomidorowo paprykowa z mozzarellą

4.5 (180 ocen)

Doskonała, kremowa zupa. Idealna na obiad czy kolację. Bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • ok. 0,5 l bulionu (najlepiej rosół z wcześniejszego obiadu lub może być z kostki),
    4-5 mięsistych pomidorów lub krojone pomidory bez skórki z puszki z sokiem,
    2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
    ½ małej cebuli,
    kawałek pora (ok 5 cm),
    ½ małej marchewki,
    ¼ czerwonej średniej papryki,
    ¼ żółtej średniej papryki,
    ząbek czosnku,
    kilka listków bazylii,
    kulka mozzarelli,
    olej,
    sól, curry, kurkuma, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa pomidorowo paprykowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, pora, marchewkę, paprykę pokroić i podsmażyć ok. 5 min. Bulion zagotować, dodać pomidory, podsmażone warzywa, listki bazylii i gotować na małym ogniu około 40 min co jakiś czas mieszając. Dodać drobno pokrojoną mozzarellę (lub startą na tarce, trochę można zostawić do dekoracji), przyprawić według uznania ( ja dałam po płaskiej łyżeczce curry, kurkumy i na czubku łyżeczki ostrej papryki) pogotować jeszcze około 5 min. Następnie wszystko zmiksować na gładki krem. Podawać od razu, w bulionówkach lub filiżankach. Smacznego!

Porady

Można udekorować listkami bazylii, resztą mozzarelli, dla miłośników pikantnej z dodatkiem płatków chili. Można podać np. z grzankami, małym makaronem. Jeśli robimy ze świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować