Kremowa kasza gryczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z niej liście. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki.
2.Na masełku podsmażamy pieczarki, gdy już puszczą sok dodajemy do nich paprykę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
3.Gdy papryka będzie miękka wsypujemy kaszę gryczaną, chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Smażymy aż do rozpuszczenia serka.
4.Dodajemy listki brukselki i smażymy chwilkę na wolnym ogniu. Doprawiamy ewentualnie jeszcze pieprzem i solą do smaku.
Porady
Tak przygotowaną kasze możemy podawać z mięsem, ale może też stanowić samodzielny posiłek.
Komentarze