Kremowa kasza gryczana z warzywami

4.5 (183 ocen)

  • 10 min

Kremowe połączenie kaszy gryczanej, warzyw i pieczarek.

  • 10 min

Składniki:

  • kasza gryczana 100g,
    brukselka 100g,
    pieczarki 250 g,
    1 duża papryka,
    serek mascarpone 100g,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kremowa kasza gryczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa kasza gryczana z warzywami 1. Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z niej liście. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki.
  • Kremowa kasza gryczana z warzywami 2. Na masełku podsmażamy pieczarki, gdy już puszczą sok dodajemy do nich paprykę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  • Kremowa kasza gryczana z warzywami 3. Gdy papryka będzie miękka wsypujemy kaszę gryczaną, chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Smażymy aż do rozpuszczenia serka.
  • Kremowa kasza gryczana z warzywami 4. Dodajemy listki brukselki i smażymy chwilkę na wolnym ogniu. Doprawiamy ewentualnie jeszcze pieprzem i solą do smaku.

Porady

Tak przygotowaną kasze możemy podawać z mięsem, ale może też stanowić samodzielny posiłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować