Ten sernik przygotowuję zawsze na święta i rodzinne imprezy. Moja rodzina za nim przepada, jest kremowy i słodki, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. To zdecydowanie sernikowy hit!
Składniki:
• SPÓD:
• 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
• 100g masła,
• MASA SEROWA:
• 600g sera na sernik z wiaderka,
• 230g masy kajmakowej,
• 100g cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• 50g masła,
• 3 jajka,
• 1 czubata łyżka mąki pszennej,
• POLEWA:
• 170g masy kajmakowej,
• 3 łyżki mleka,
• 2 łyżeczki masła,
• Płatki migdałowe do dekoracji
Kremowy sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.MASA SEROWA: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie.
3.Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera ucieramy aż masa będzie kremowa i wszystkie składniki się połączą.
4.Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Gdyby sernik za bardzo się spiekał należy przykryć go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ale wyjmujemy go z piekarnika dopiero po upływie 30 minut, najlepiej aż całkowicie ostygnie.
5.POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Sernik chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce.
Życzę smacznego
Komentarze