Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą, kajmakiem i orzechami ziemnymi

4.49 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dodaję przepis na wyjątkowy sernik na kruchym spodzie, z bardzo kremowym i delikatnym wnętrzem. Wierzch udekorowałam gotową masą kajmakową i posypałam orzeszkami ziemnymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (forma średnica ok. 22 cm)
    Spód:
    1 szkl. mąki
    90 g masła
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru

    Masa serowa:
    1 kg twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu z wiaderka
    100 g białej czekolady
    1-2 łyżki domowego ekstrakty z wanilii
    100 g chałwy np. waniliowej
    4 jajka
    3/4-1 szkl. cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    2-3 łyżki marmolady
    1 łyżka kakao
    1/2 opakowania masy kajmakowej np. HELIO
    garść orzechów ziemnych np. HELIO
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą, kajmakiem i orzechami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy o śr. 22 cm lub zbliżonych wymiarach, uszczelniamy folią aluminiową nawet 2 warstwami. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Szybko wyrabiamy, wykładamy nim równo spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 min. Schłodzony spód podpiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Przyrumieniony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ostudzony spód smarujemy kilkoma łyżkami twardej marmolady i opcjonalnie posypujemy łyżeczką kakao.
  • 2. Masa serowa:
    Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą tylko do połączenia składników. W razie potrzeby masę serową można dosłodzić. Masę przelewamy na podpieczony spód.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy gorącą wodę około 1-1,5 l i wstawiamy do piekarnika na najniższy poziom. Na środkowy poziom piekarnika wkładamy formę z sernikiem i pieczemy około 50-60 min. Sernik jest upieczony gdy nie faluje, ale nadal drży. Sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do jego całkowitego wystygnięcia. Ostudzony wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia lekko podgrzewamy masę krówkową i równo smarujemy nim sernik, a następnie posypujemy go wg. uznania orzeszkami ziemnymi.

Porady

*wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować