Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką

4.5 (151 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Romans ten odnawiam tylko w sezonie wiosenno-letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś krem ze szparagów uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 wiązanka zielonych szparagów

    zielona cześć pora

    włoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)

    2 liście laurowe

    3 ziela angielskie

    1 łyżka masła

    2 białka

    szczypta chili w proszku

    sól, pieprz

    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy w 1 l wody aż do uzyskania bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm części i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będą miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem.
  • 2. Następnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli (np. na garnku z zupą). Dodajemy do piany szczyptę chili. Krem ze szparagów rozlewamy na półmiski i dekorujemy pikantną pianką z białek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować