Zuepę krem z ziołowymi naleśniczkami gotuję, gdy mam ochotę na coś sycącego, a jednocześnie nie wymagającego dużego nakładu pracy.Błyskawiczny i pożywny obiad, który zachęca smakiem i zapachem.
Krem z pieczarek z ziołowymi naleśnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśnik, zwinąć rulon, pokroić, aby powtały ślimaczki do zupy.
2.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, smażyć na oliwie lub maśle 4-5 minut.
3.Zagotować pół litra wody, rozpuścić w niej kostkę grzybową. Do bulionu dodać posmażone pieczarki, przyprawy,śmietanę, gotować na wolnym ogniu 10 minut.
4.Mąkę wymieszać z 50 ml zimnej wody, nieszaninę przelać do gotującej się zupy, dodać natkę pietruszki, wymieszać, gotować 2 minuty. Zupę zmiksować blenderem.Podawać z ziołowymi naleśnikami.
5.Rady:
1)zupę można podać z makaronem, który gotuje się 6-8 minut;
2)do zupy można dodać zmiksowane suszone grzyby i śmietankowy serek topiony;
3) jako dodatek proponuję odrobine tartego parmezanu lub prażoną cebulkę
4) sporadycznie używam kostek rosołowych, wolę używać bulion lub domowy wywar z warzyw, tak jest zdrowo,więc polecam.
Komentarze