Krem z selera z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chipsy z selera: Seler umyć i obrać. Pokroić w bardzo cieniutkie talarki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200′C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać kawałeczki selera jeden koło drugiego. Pokropić lekko oliwą i poprószyć słodką papryką i solą. Piec około 15 minut.
Zupa:Cebulę pokroić w kostkę, od pora odciąć zielone liście, a białe części pokroić drobno, czosnek posiekać. Te trzy składniki przysmażyć na odrobinie oliwy. Ziemniaki selera obierać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku, smażyć przez chwilę, po czym dodać bulion. Całość gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, doprawić do smaku. Podawać z chipsami z selera i grzankami.
Komentarze