Krem z kukurydzy i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj (1/3 odłóż do dekoracji). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku podduś na rozgrzanym maśle pokrojone warzywa razem z osączoną z zalewy kukurydzą (trochę kukurydzy zostaw do dekoracji) i słodką papryką. Wlej bulion i gotuj około 20 minut.
2.Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem, wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
3.Gorącą zupę rozlej do talerzy. Posyp pokrojonym w kostkę serem. Udekoruj posiekana papryką, ziarnami kukurydzy i listkami szałwii lub melisy.
4.Zupę można podać samą, z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze