Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z buraków, podany z kiełkami lucerny, prażonymi ziarnami dyni i słonecznika oraz chipsami z boczku. Pycha!
30 min
Składniki:
przepis na 4 porcje:
2 duże buraki
6 ziemniaków
2 marchewki
1 por – biała część
2 łyżki oleju rzepakowego
woda
sól, pieprz
2 liście laurowe
sok z 1/2 cytryny
oregano
dodatkowo:
ziarna słonecznika i dyni
kiełki lucerny
boczek w plasterkach – surowy wędzony – u mnie Sokołów
Krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora myjemy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Ziemniaki, marchewkę i buraki obieramy i myjemy. Buraki ścieramy na tarce (szybciej się gotują), ziemniaki i marchewkę kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do usmażonego pora i całość smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę – tak, aby przykryła nasze warzywa, dodajemy sól, pieprz i liście laurowe i gotujemy do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy naszą zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Boczek smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Krem podajemy z ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku.
Komentarze