krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z buraków, podany z kiełkami lucerny, prażonymi ziarnami dyni i słonecznika oraz chipsami z boczku. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • przepis na 4 porcje:
    2 duże buraki
    6 ziemniaków
    2 marchewki
    1 por – biała część
    2 łyżki oleju rzepakowego
    woda
    sól, pieprz
    2 liście laurowe
    sok z 1/2 cytryny
    oregano
    dodatkowo:
    ziarna słonecznika i dyni
    kiełki lucerny
    boczek w plasterkach – surowy wędzony – u mnie Sokołów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Chipsy

Krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora myjemy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Ziemniaki, marchewkę i buraki obieramy i myjemy. Buraki ścieramy na tarce (szybciej się gotują), ziemniaki i marchewkę kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do usmażonego pora i całość smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę – tak, aby przykryła nasze warzywa, dodajemy sól, pieprz i liście laurowe i gotujemy do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy naszą zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Boczek smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Krem podajemy z ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować