Krem z brokułów z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki brokuł gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym naczyniu tą samą czynność wykonujemy z obraną i pokrojoną w kawałki marchewką oraz ziemniakami. Do ugotowanych brokuł wlewamy 1 litr bulionu przygotowanego z kostek rosołowych, następnie wrzucamy ugotowane warzywa. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę do momentu aż się przyrumieni. Cebulę dodajemy do kremu wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany krem podajemy z grzankami, które przygotowuje się poprzez przysmażenie pieczywa tostowego na patelni i pokrojenie w drobną kostkę. Smacznego!
Komentarze