2 pęczki białych szparagów
40 dag ziemniaków
około 1,25 litra wywaru z warzyw
1 mała cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz biały
świeżo otarta gałka muszkatołowa
do podania ocet balsamiczny i natka pietruszki
Wywar sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki szparagów.
Krem z białych szparagów z octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać , pokroić w kostkę.
Szparagi opłukać, obrać, odciąć główki (odłożyć je oddzielnie) i zdrewniałe kocówki – tak około 2 cm.
Resztę pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm, przełożyć do rondla, dodać ziemniaki, zalać wywarem i ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do rondla.
Całość lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Główki szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
Zupę podawać przybraną główkami, posypaną natka pietruszki i skropioną octem balsamicznym.
Komentarze