Krem z batata z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i pokrojone w kostkę bataty, szalotkę oraz imbir podduszamy na maśle. Następnie zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy sól i peproncini. Gotujemy pod przykryciem, aż bataty będą miękkie. Ugotowane warzywa umieszczamy w malakserze, posypujemy ziołami i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
2.Żurawinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, polewamy miodem i oprószamy solą. Miód powinien się skarmelizować, a żurawina powinna zacząć strzelać. Dusimy na wolnym ogniu, aż żurawina przestanie strzelać.
3.Zupę przelewamy do misek. Posypujemy serem oraz żurawiną. Przyozdabiamy roszponką. I jeśli lubimy możemy skropić oliwą lub położyć na wierzch kawałek masła ziołowego.
Porady
Jeśli lubimy, rzadsze zupy możemy dodać więcej płynu.
Komentarze