krem z batata z serem i żurawiną

5 (1 ocen)

  • 30 min

Pyszna, prosta i pożywna zupa.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g batatów
    ząbek czosnku
    2 szalotki
    plasterek imbiru
    papryczka peperoncini
    łyżka masła czosnkowo-pietruszkowego
    sól lub domowa vegeta
    suszone lub świeże zioła:majeranek, cząber, estragon, lubczyk, koperek

    szklanka żurawiny
    2 łyżki miodu
    szczypta soli

    10 dag sera cheddar

    roszponka

    opcjonalnie oliwa do skropienia, lub masło ziołowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z batata z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i pokrojone w kostkę bataty, szalotkę oraz imbir podduszamy na maśle. Następnie zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy sól i peproncini. Gotujemy pod przykryciem, aż bataty będą miękkie. Ugotowane warzywa umieszczamy w malakserze, posypujemy ziołami i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
  • 2. Żurawinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, polewamy miodem i oprószamy solą. Miód powinien się skarmelizować, a żurawina powinna zacząć strzelać. Dusimy na wolnym ogniu, aż żurawina przestanie strzelać.
  • 3. Zupę przelewamy do misek. Posypujemy serem oraz żurawiną. Przyozdabiamy roszponką. I jeśli lubimy możemy skropić oliwą lub położyć na wierzch kawałek masła ziołowego.

Porady

Jeśli lubimy, rzadsze zupy możemy dodać więcej płynu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować