Krem z czerwonej kapusty

4.5 (168 ocen)

Wracając z urlopu do domu,korzystałam z nadmiaru czasu w pociągu czytając prasę.Natknęłam się na przepis na krem z kapusty czerwonej.Przepis okazał się pozytywnym zaskoczeniem.

Składniki:

  • 500 g posiekanej czerwonej kapusty
    350 ml bulionu warzywnego
    2 średnie czerwone cebule
    2 średnie buraki
    2 małe ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki śmietany
    1 jabłko
    2-3 łyżki oliwy
    sok z połowy cytryny
    około 1 łyżeczka kuminu
    1/2 szklanki mleka
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy,kroimy w kostkę,zalewamy 300 ml wody i gotujemy około 15-20 minut.Odcedzamy zachowując wodę z buraczków.Do wody dodajemy sok z cytryny.Cebulę i czosnek obieramy.W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę,czosnek i nasiona kuminu roztarte w moździerzu.Dodajemy sól,pierz i mieszając podsmażamy.W tym czasie kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z cebulą.Podsmażamy wszystko razem około 5 minut,mieszając.
  • 2. Ziemniaki i jabłko obieramy,kroimy w kostkę.Dodajemy razem z burakami do kapusty.Wszystko zalewamy bulionem tak,aby warzywa były lekko przykryte.Dusimy pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie.Kiedy zupa będzie gotowa miksujemy ją na gładki krem dodając wodę z buraczków i mleko.Ponownie zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.Podajemy ze śmietaną,grzankami lub świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować