Krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyjątowo smaczna, bardzo delikatna zupa-krem, z cukinią w roli głównej. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 młode, średniej wielkości cukinie
    2 duże różyczki kalafiora
    2 marchewki
    2 łyżeczki musztardy
    2 bulionetki – 1 warzywna, 1 drobiowa
    1 kostka rosołowa
    Przyprawy: sól, pieprz kolorowy, sól czosnkowo-ziołowa, chilli, maggi
    Do dekoracji łuskane pestki dyni i słonecznika

Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osuszyć i obrać z końcówek, marchewki ze skóry. Całość pokroić w kostki.
  • 2. Pokrojone warzywa włożyć do dużego garnka (3 litrowy) i przyprawić według gustu musztardą, solą, solą czosnkowo-ziołową i chili i dobrze wymieszać. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • 3. W tym czasie zagotować 2 litry wody i wymieszać w niej obie bulionetki, wymieszać oraz wlać bulion do warzyw. Doprowadzić do gotowania i gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  • 4. Zupę przyprawić jeszcze jedną kostką rosołową oraz maggi do smaku.
  • 5. Zupę zmiksować za pomocą blendera na krem.
  • 6. Pestki dyni i słonecznika prażyć na suchej patelni do zarumienia.
  • 7. Krem z cukinii podawać z uprażonymi pestkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy