Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką

4.49 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Moja wariacja na temat francuskiej zupy cebulowej. Przygotujcie ją u siebie, a przekonacie się, że warto było poświęcić czas na jej przygotowanie - jest idealnie kremowa, aromatyczna, lekko maślana i doskonale sprawdzi się także na eleganckim obiedzie. Ta zupa to małe dzieło kulinarnej sztuki.

  • 50 min

Składniki:

  • - 2-3 duże, białe cebule,
    - 2 szalotki,
    - 1 czerwona cebula,
    - 2 pory (tylko biała część),
    - po 1 małej marchewce i pietruszce,
    - listek laurowy,
    - 3 ziarenka ziela angielskiego,
    - 2-3 większe gałązki rozmarynu.
    - 6 mniejszych kromek chleba (najlepiej wiejskiego),
    - 4 łyżki startego, żółtego sera,
    - łyżka oleju,
    - 2 płaskie łyżki masła,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy. Cebule, marchew i pietruszkę obieramy.
    Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebule i pory kroimy w cienkie talarki. Rozmaryn myjemy, osuszamy i odrywamy listki od gałązek.
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy marchew i pietruszkę, przesmażamy razem ok. 2 minut. Następnie dodajemy cebule i pory oraz płaską łyżkę masła, podsmażamy ok. 5 minut.
  • 3. Do warzyw wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i 1/3 rozmarynu.
    Całość zalewamy ok. 1,2 litra wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 30 minut).
    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 4. 1/3 listków rozmarynku siekamy, mieszamy z tartym serem. Kromki chleba opiekamy (w tosterze lub piekarniku), smarujemy cienko masłem, posypujemy tartym serem, oprószamy lekko solą pieprzem oraz na każdej kładziemy po 2-3 listki rozmarynu.
    Grzanki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 3-5 minut aż ser apetycznie się stopi.
  • 5. Gorący krem rozlewamy do miseczek. Na środku każdej porcji układamy grzankę rozmarynową, zupę dekorujemy resztą rozmarynu i od razu podajemy.

Porady

Zupę można także zapiec w piekarniku wraz z grzanką, w temperaturze 180 st.C przez ok. 5 minut. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą doprawić zupę szczyptą ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Por Szalotka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 20.07.2014r http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=30 PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować