Dziś światowy Dzień Wegetarian i mimo, że nie zaliczam się do tej grupy, to dla wszystkich łasuchujących po moim blogu, którzy nie jadają mięsa - krem będący niesamowitym doznaniem kulinarnym.
20 min
Składniki:
- 8 marchewek
- 1 imbir
- bulion warzywny
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- chili w proszku
- 1/2 soku z pomarańczy (lub z kartonu)
- cukier brązowy do smaku
Krem marchewkowo - imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i starty imbir podsmażam na oliwie z oliwek. Dodaję startą marchewkę (może być na dużych oczkach) i wlewam sok pomarańczowy. Duszę. W osobnym garnku gotuję bulion warzywny. Próbuje wywar z marchewki, jeżeli jest za mało słodki to dodaję brązowy cukier. Wlewam bulion i przyprawiam chili. Wszystko miksuje blenderem na gładki krem. Kleks robię ze śmietanki 36%. Podaję z grzankami.
Komentarze