Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

0 (0 ocen)

Babeczki z masą z selera i pomarańczy z dodatkiem róży z szynki konserwowej :-)

Składniki:

  • Składniki podstawowe :
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 duży seler
    15 dkg szynki konserwowej

    Składnik podstawowy dodatkowy :
    około 15 gotowych spodów do babeczek

    Składniki dodatkowe:
    1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
    4 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    sól, pieprz , cukier trzcinowy

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru do momentu aż seler będzie bardzo miękki
  • 2. Selera studzimy i obieramy. Dodajemy do niego jogurt , sok i skórkę z pomarańczy 1/2 łyżeczkę pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli i 1 lyżeczkę cukru. Całość miksujemy
  • 3. Masę selerową przekładamy do szprycy i wypełniamy spody babeczek
  • 4. Plasterki szynki tniemy na 3 paski i z każdego tworzymy różyczki - zwijając je w rulonik.Różyczkę wkładamy w środek babeczki
  • 5. Babeczki wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około 10 - 15 minut
  • 6. Podajemy np z barszczykiem czerwonym bądź żurkiem :-))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy