Kruchy, maślany spód z kwaskowatym nadzieniem. Połączenie wręcz idealne! Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Składniki:
Ciasto:
½ szkl. cukru pudru
225 g. miękkiego masła
2 szkl. mąki pszennej
Nadzienie:
4 jajka
2 szkl. cukru
½ szkl. mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 czubata łyżka skórki otartej z cytryny i pomarańczy
Krajanka cytrynowo- pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto powinno być jednolite. Wylepić nim blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec przez około 15-20 minut w 175st.C do zarumienienia.
2.Nadzienie: Jajka ubić z cukrem, skórką oraz sokami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadzienie wylać na jeszcze ciepły spód. Piec około 20-25 minut w 175st.C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze