Krostata to klasyczne włoskie ciasto na kruchym spodzie! Piecze się ją z różnymi nadzieniami. Tym razem polecam Wam wersję z kwaskowatą konfiturą wiśniową, która wspaniale kontrastuje ze słodką, kremową ricottą.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
300 g mąki
150 g cukru
150 g masła
2 jajka
skórka z ½ cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na nadzinie:
400 g ricotty
140 g cukru pudru
2 jajka
skórka z ½ cytryny
dodatkowo:
ok. 5 łyżek konfitura wiśniowa
cukier puder (do dekoracji)
Krostata z ricottą (sernik z ricottą na kruchym spodzie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, jajka, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Odłóż 1/3 ciasta,
przykryj przeźroczystą folią i wstaw do lodówki.
2.Dno blaszkę o średnicy ok. Ø 24 cm wyściel papierem do pieczenia, a boki natłuść. Ciasto wyłóż do blaszki, zarówno dno jak i boki (na wysokość ok. 2 cm).
3.Rozsmaruj na cieście konfiturę (ilość według uznania).
4.W misce wymieszaj ricottę z cukrem i jajkami oraz skórką z cytryny.
5.Rozsmaruj nadzienie z ricottą na spodzie posmarowanym konfiturą.
6.Wyciągnij z lodówki pozostałe ciasto rozwałkuj i powycinaj paski. Porozkładaj je na cieście tworząc charakterystyczną dla krostaty kratkę.
7.Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 50-60 min. Podawaj posypaną cukrem pudrem.
BUON APPETITO!
Komentarze