królik w kurkach

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 nóżek z królika
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    300 g kurek
    szklanka kwaśnej śmietany
    1/2 pęczka natki pietruszki
    cebula
    2 łodygi kopru
    2-3 liście selera
    sól, pieprz
    ostra i słodka papryka
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kolendra
    smalec
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Królik w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika.

Porady

Do marynowania mięsa można dodac białęgo wina

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować