Królewski miodownik

4.49 (163 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne miodowe ciasto z warstwą biszkoptu przełożone masą budyniową idealne na świąteczny stół...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    4 łyżki mleka
    5 łyzek miodu prawdziwego płynnego
    1/2 szklanki cukru
    120 g margaryny Palmy z murzynkiem
    2 jajka wiejskie
    szczypta przyprawy do piernika

    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka 3,2%
    1/2 szklanki cukru
    200 g margaryny Palmy z murzynkiem
    32 g cukru waniliowego
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kilka kropel olejku migdałowego

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Królewski miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto miodowe 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z sodą dodać płynny miód jajka mleko szczyptę przyprawy do piernika oraz margarynę,wsypać cukier zagnieść ciasto.Podzielić na dwie częsci. jedną częścią ciasta wylepić blaszkę o wym 29/35 wyłożoną wcześniej pergaminem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 15 minut.Tak samo upiec drugie ciasto
  • ciasto biszkoptowe 2. Biszkopt: Jajka zmiksować na białą puszystą masę z cukrem,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas mieszając.Tak przygotowany biszkopt wylać do tej samej blaszki w której piekliśmy ciasto miodowe wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
  • ciasto miodowe przełożone powidłami 3. Masa budyniowa: W częsci mleka rozrobić mikserem mąkę.pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać rozrobiona mąkę,ugotować budyń. Odstawić do wystygniecia. Margarynę utrzeć na puch dodać po łyżce zimnego budyniu kilka kropli olejku migdałowego i utrzeć puszysty krem.
  • przełożenie masą 4. Przełożenie: Jeden płat ciasta miodowego przełożyć powidłami śliwkowymi nałożyc połowę kremu budyniowego przykryć biszkoptem nałożyć resztę kremu i przykryć plackiem miodowym.Udekorować polewą czekoladową ciasto i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce wtedy placki miodowe zmiękną i ciasto nabiera charakteru:)

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się na drugi trzeci dzień gdy placki miodowe zmiękną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować