Krokodyle oczy

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Ciasto trochę pracochłonne, ale warte zrobienia.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    500 g mąki
    4 żółtka
    1 margaryna
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    8 suszonych moreli
    1 mały słoik powideł wiśniowych lub śliwkowych
    MASA:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 masło
    1 cukier waniliowy
    BISZKOPT DO NAKRYCIA:
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    1/4 kostki margaryny
    1 łyżeczka kakao
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krokodyle oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE: Przesianą mąkę łączymy na stolnicy nożem z miękką i ciepłą margaryną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy siekając nożem. Dodajemy żółtka i ręką wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde lub sypkie dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany. Po dokładnym wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy ręką, aby kakao połączyło się z ciastem. Ciasto jasne wałkujemy i przy pomocy wałka wykładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wymiarach 23 x 35 cm. Ciasto ciemne dzielimy na połowę. Każdą część znowu na połowę, do momentu aż uzyskamy 32 kawałki ciasta. Z tych kawałków ciasta formujemy 32 kulki. Do każdej kulki wkładamy suszony kawałek moreli (każdą morelę kroimy na 4 kawałki, uzyskamy w ten sposób 32 kawałki). Na wyłożone w formie jasne ciasto wykładamy powidła wiśniowe oraz ciemne kulki w równych odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 C i pieczemy ok. 35 - 40 min.
  • 2. MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
  • 3. BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
  • Krokodyle oczy 4. POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wszystko zagotowujemy na bardzo wolnym, ogniu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy również udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować