Krokieciki z kapustą i grzybami oraz sałatką ze świeżych pomidorów i sałaty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis dostałam od swojej mamy, gdyż jako przyszła studentka uczę się gotować smacznie i niedrogo. Przygotowanie dania wymaga sporo czasu, ale efekt końcowy jest tego warty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Farsz do krokietów :
    0,5 kg kapusty kiszonej,
    5 dag suszonych grzybów
    1 cebula
    3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów
    2 liście laurowe
    sól, pieprz

    Ciasto naleśnikowe :
    1 szklanka mąki pszennej,
    2 łyżki oleju
    2 jajka,
    2 szklanki mleka,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli
    olej do smażenia naleśników

    Panierka:
    2 jajka rozbite z odrobiną soli i pieprzu,
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia krokietów

    Sałatka:
    dwa duże pomidory
    sałata lodowa
    pęczek koperku
    sól, pieprz
    olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokieciki z kapustą i grzybami oraz sałatką ze świeżych pomidorów i sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą i pozostawiamy na 10 minut do zgęstnienia. Na gazie rozgrzewamy 3 łyżki oleju a następnie wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy łatwiej się będą zwijać.

    Farsz:
    Suszone grzyby dzień wcześniej namaczamy i przykrywamy, a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kiszoną kapustę płuczemy dokładnie 3 razy i gotujemy do miękkości dodając liście laurowe. Następnie odcedzamy, wyciskamy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Potem dodajemy obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. Całość dusimy około 30 minut, stale mieszając i doprawiając do smaku solą, pieprzem. Po ostygnięciu na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju.

    Sałatka:
    Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, rwiemy na małe kawałki wrzucamy do salaterki, a następnie doprawiamy solą i odstawiamy na 10 min. W tym czasie myjemy pomidory i kroimy w kostkę. Oba te składniki dodajemy do siebie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość skrapiamy kilkoma kroplami oleju i posypujemy natką koperku.

Porady

Gdy ktoś nie ma bułki tartej świetnym sposobem jest również wykorzystanie zwykłej suchej bułki, np. kajzerki i starcie jest na tarce o dużych oczkach. Sałatka najlepiej smakuje gdy do przygotowania jej użyjemy warzyw z przydomowego ogródka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować