Krokiety z warzywnym wnętrzem wzbogaconym o natkę pietruszki oraz ser żółty. Smakują wyśmienicie.
Składniki:
( na ok. 15 krokietów)
Naleśniki:
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
1,5 kg. pieczarek
0,5 kg. liści jarmużu
2 cebule
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
sól , pieprz
150 g. tartego sera żółtego
olej do smażenia
Krokiety z pieczarkami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej) Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.
2.Farsz:Pieczarki i cebulę obieramy , kroimy w kostkę.
Jarmuż myjemy , osuszamy , kroimy lub rwiemy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu , przesmażamy cebulę a po chwili dodajemy pieczarki.
Gdy grzybu odparuję dodajemy jarmuż oraz przyprawy.
Smażymy całość do momentu zwiędnięcia liści jarmużu co jakiś czas mieszając.
3.Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu , posypujemy serem żółtym.
4.Boki naleśnika z trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.
5.Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ziołami. Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Komentarze