Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe:
Wodę wlać do mleka, dodać jajko, sól, wymieszać. Mąkę łączyć stopniowo z płynem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja używam do tego trzepaczki). Usmażyć naleśniki.
2.Farsz:
Kapustę przekroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcisnąć, drobno pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, dusić do odparowania wody. Dodać kapustę, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ponownie poddusić do odparowania. Ostudzić.
3.Na naleśniki nakładać po 1- 2 łyżki farszu, zwijać, formując krokiety.
Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Podawać gorące.
Porady
Jeżeli ciasto na naleśniki będzie nieco za gęste, należy dolać mleka lub wody, jeżeli za rzadkie - dosypać mąki.
Komentarze