Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszne, pachnące tymiankiem i pieczarkami krokiety to dobry pomysł na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki wody
    1 jajko
    ok. 2,5 szklanki mąki
    szczypta soli

    Farsz:
    1 kg kapusty białej
    25 dkg pieczarek
    1 duża cebula
    tymianek
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    bułka tarta
    2 jajka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:

    Wodę wlać do mleka, dodać jajko, sól, wymieszać. Mąkę łączyć stopniowo z płynem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja używam do tego trzepaczki). Usmażyć naleśniki.
  • 2. Farsz:

    Kapustę przekroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcisnąć, drobno pokroić.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, dusić do odparowania wody. Dodać kapustę, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ponownie poddusić do odparowania. Ostudzić.
  • 3. Na naleśniki nakładać po 1- 2 łyżki farszu, zwijać, formując krokiety.
    Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
    Podawać gorące.

Porady

Jeżeli ciasto na naleśniki będzie nieco za gęste, należy dolać mleka lub wody, jeżeli za rzadkie - dosypać mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować