Tradycyjne polskie danie. Doskonały sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego mięsa nie tylko z kurczaka. Złociste i chrupiące krokiety wywołają uśmiech na twarzy każdego łasucha.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna: 250 gramów
- woda gazowana: 1 szklanka
- zsiadłe mleko lub maślanka: 1 szklanka
- jajka: 2 sztuki
- skórka ze słoniny lub boczku: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
1. Do miski wsypać mąkę. W drugim naczyniu lekko ubić jajka, dodać sól, wodę i zsiadłe mleko lub maślankę, wszystko dobrze wymieszać. Mokre składniki powoli wlewać do mąki intensywnie mieszając. Za pomocą rózgi lub miksera wyrobić ciasto bez grudek* o konsystencji śmietanki.
2. Rozgrzać patelnię**, delikatnie natłuścić skórką ze słoniny. Wylewać po trochu ciasto, starannie rozprowadzając je po całej patelni. Naleśnik smażyć do momentu gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Cienkie naleśniki wystarczy smażyć z jednej strony.
3. Naleśniki układać na talerzu odwróconym do góry dnem. Po usmażeniu stos naleśników przykryć drugim talerzem i pozostawić tak na kilka minut.
*ciasto z grudkami można uratować przecierając je przed drobne sitko
** warto mieć w kuchni specjalną, lekką patelnię do naleśników
2.Farsz:
1. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dusimy na oliwie przez 3 - 5 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mięso z kurczaka bardzo drobno siekamy, ewentualnie rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy twarożek, pieczarki i posiekany koperek oraz sól do smaku i wyrabiamy na gładką masę. Na koniec wsypujemy 2 - 3 garści bułki tartej i dokładnie mieszamy.
3.Krokiety:
1. Dwie czubate łyżki farszu układamy w górnej części naleśnika. Następnie zakładamy boki i całość zwijamy. Krokiety wstawiamy do lodówki na 15 minut.
2. Schłodzone krokiety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy na klarowanym maśle na rumiano.
Komentarze