KROKIETY Z FARSZEM MIĘSNO PIECZARKOWYM

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne, sycące danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Naleśniki :
    - 40 dkg maki
    - 3 jajka
    - woda mineralna gazowana
    - 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    - olej do smażenia

    Farsz :
    - 30 dkg gotowanego mięsa
    - 20 dkg pieczarek
    - 1 sucha kajzerka namoczona w wodzie
    - 1 duża cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, maggi w płynie
    - olej do podsmażenia pieczarek i cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z farszem mięsno pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z farszem mięsno pieczarkowym 1. Naleśniki: Mąkę, jajka, przyprawa uniwersalna i wodę mineralną zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
    Usmażyć naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
  • Krokiety z farszem mięsno pieczarkowym 2. Farsz : Pieczarki umyć,osuszyć, pokroić i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć z patelni na talerzyk.
    Mięso, pieczarki i odciśniętą z wody kajzerkę zmielić w maszynce do mięsa.
    Cebulę obrać, pokroić drobniutko i usmażyć na oleju po pieczarkach, do czasu, aż się przyrumieni. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić przyprawa uniwersalna, maggi, solą i pieprzem
  • Krokiety z farszem mięsno pieczarkowym 3. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zawijać krokiet tak, żeby powstał zamknięty wałeczek.
  • Krokiety z farszem mięsno pieczarkowym 4. Zawinięte krokiety układamy na tacce.
  • Krokiety z farszem mięsno pieczarkowym 5. Każdy krokiet zanurzamy w mleku, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • Krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym 6. Gotowe krokiety podajemy na gorąco z czerwonym barszczem.

Porady

Takie krokiety można przygotować z różnym farszem, w zależności od smaków np. z farszem jajecznym, ziemniaczano serowym, rybnym, kapustą z grzybami, kapustą i cebulką, itp. Krokiety z barszczem czerwonym są daniem obiadowym, a podane solo stanowią przystawkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować