Co mam napisać:) To połączenie klusek z sosem słodkim, cynamonem, borówką i ajerkoniakiem to wręcz poezja smaku.
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże słodkie jabłka lub 5 łyżek gotowego gęstego musu z jabłek
3 łyżki kaszy manny
1 jajko
szczypta soli
szczypta cynamonu
niepełna szklanka mąki pszennej
oraz w wersji dla dorosłych:
2-3 łyżki ajerkoniaku :)
kilka borówek
Knedliczki jabłeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub użyć gotowego musu z jabłek Dodać jajko, sól, kaszę i tyle mąki, aby ciasto dało się lepić, ale nie może być zbyt ścisłe.
Połączyć, mokrą ręką formować kulki i wkładać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju.
Delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna.
Gotować ok. 8-9 minut, to zależy od ich wielkości. warto zrobić mniejsze. Wyjąć na sitko. Ja podałam je z sosem słodkim i polałam ajerkoniakiem.
Komentarze