Knedle z borówkami

4.49 (158 ocen)

  • 30 min

Bo u mnie w rodzinie każdy lubi coś innego:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g ugotowanych ziemniaków
    250g sera białego półtłustego
    Ok. 250g mąki
    1 jajko
    Sól

    Dodatkowo:
    100g masła i 2 łyżki bułki tartej lub gęsta śmietana i cukier waniliowy
    300g borówek – mogą być mrożone
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Knedle z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić z serem. Dodać jajko, szczyptę soli i 200g mąki. Zagnieść ciasto w razie konieczności dosypać pozostałą mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podzielić je na równe części, nałożyć po łyżeczce borówek i uformować knedle. Wrzucać do gotującej się posolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane podsmażoną na maśle bułką tartą lub z kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym.

Porady

borówek nie rozmrażać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować