Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Ciasto na te kluski jest bardzo miękki a farsz aromatyczny, mocno grzybowy.To bardzo sycące danie, wystarczy na jednodaniowy obiad.
Składniki:
Składniki ciasta na kluski:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga)
2 jajka eko
ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
Składniki farszu:
1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki)
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 czubate łyżki siekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Kluski ziemniaczane z grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu:
Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby na grzybach nie pozostał piasek.
Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
Wystudzić usmażone grzyby przd nałożeniem na ciasto.
Przygotowanie ciasta na kluski:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie ziemniaki połączyć w misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.
Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu.
Formować podłużne, lekko spłaszczone kluski.
Gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu, 5 minuty od wypłynięcia.
Przygotować okrasę, smażąc na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Podczas smażenia posolić cebulę i gdy się zrumieni dodać suszony majeranek.
Kluski podawać ze zrumienioną cebulką.
Komentarze