Kluski z kalafiora

4.5 (182 ocen)

Uwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:

  • kluski:
    Duży kalafior
    łyżeczka cukru
    łyżka masła
    maka pszenna
    jajko
    sól
    biały pieprz
    okrasa:
    łyżka masła klarowanego
    2 białe cebule
    2 kiełbasy śląskie
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski z kalafiora 1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy.
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem.
  • Kluski z kalafiora 2. Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze.
  • Kluski z kalafiora 3. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
  • Kluski z kalafiora 4. Mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
    Serwujemy z okrasa z cebulki i kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować