Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Następnie hartujemy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Gorące przeciskamy przez praskę wraz z czosnkiem i szpinakiem.
Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli oraz jajka. Wyrabiamy ciasto. Następnie oprószamy lekko dłonie mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę - około dwóch litrów, solimy pozostałą solą i wlewamy dwie łyżki oleju.
Na patelni podsmażamy drobno posiekany boczek, doprawiamy go ognistą przyprawą.
Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia przez 2 - 3 minuty. Gotowe odsączamy i układamy na wierzchu kawałek masła.
Podajemy z podsmażonym boczkiem, świeżo ściętym szczypiorkiem i serem feta.
Porady
Szpinak po rozmrożeniu należy porządnie odsączyć z wody, inaczej będzie trzeba dodać bardzo dużo mąki, przez co kluski nie będą zbyt smaczne.
Komentarze