Kluski śląskie z sosem jasnym z piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i uklepujemy w garnku lub misce a następnie dzielimy ‘na cztery’. Czwartą część ziemniaków wyjmujemy (kładziemy na reszcie ziemniaków) i w to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną równo z brzegami ziemniaków.
2.Wbijamy jako, solimy i zagniatamy ciasto.
3.Z ciasta formujemy dłońmi wałki i kroimy na mniejsze części, formujemy kulki i palcem robimy dziurkę.
4.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu. Sos rozrabiamy zgodnie z opisem na opakowaniu i gotujemy przez chwilę z piersią z kurczaka. Dodajemy pieprz, Polewamy kluski.
Komentarze