Kluski na parze, parowańce, pampuchy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę wsypujemy do miski, robimy "dołek" wlewamy połowę ciepłego mleka, wsypujemy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, trochę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Kiedy drożdże wyrosną wbijamy jajko, małą płaską łyżeczkę soli, cukier (ja sypałam "na oko") dolewamy mleko tyle ile zabierze mąka; czasem trzeba więcej czasem mniej. Dokładnie wszystko wyrabiamy ok.10 minut...Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
3.Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kluski. Można urywać po kawałku ciasta i w rękach (zanurzonych uprzednio w mące) formować kluskę w kształcie kulki. Ja rozciągnęłam ciasto na stole tak na grubość ok 1,5cm i wykrawałam szklaną.
4. Układamy na posypanym mąką stole i znów przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną.
5.Na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę/pieluszkę, obwiązujemy ją wokół sznurkiem i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10-15 min.....
6.sos jagodowo-truskawkowy:
jagody, truskawki, cukier wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Słodzimy do smaku dodajemy szałwię
Komentarze