Kluski na parze / pampuchy / parowańce

5 (1 ocen)

Pampuchy są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa.

Składniki:

  • 550g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki cukru
    15g drożdży świeżych
    350ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski na parze / pampuchy / parowańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
  • 2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut.
  • 3. Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez około 10 minut. Można również zagotować 1/2 dużego garnka wody a pyzy położyć na założonej na górze gazie (przytwierdzonej do garnka gumką recepturką). Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z jogurtem i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować