Kluski na parze / pampuchy / parowańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2.Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut.
3.Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez około 10 minut. Można również zagotować 1/2 dużego garnka wody a pyzy położyć na założonej na górze gazie (przytwierdzonej do garnka gumką recepturką). Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z jogurtem i truskawkami.
Komentarze