Klopsy w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Idealne danie na obiad. Dawno już ich nie jadłam, więc miło było wrócić do tego smaku.

Składniki:

  • 500 g mięso mielone
    1 jajko,
    bulion ok 500 ml,
    2 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżki smietany,
    3 łyżki kaszy manny,
    3 łyżki koperku (mrożony w mojej wersji),
    przyprawy wg uznania (ja dalam co mi pod rękę wpadło - sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, majeranek, szczyptę bazylii, paprykę słodką),
    trochę masła

Klopsy w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso wyrobic z jajkiem, przyprawami i kaszą manną - uformować kulki. Do garnka wlać bulion, dodać pulpety i gotowac pod przykryciem - ok 25 - 30 minut. Masełko rozpuścić dodać koperek. Śmietanę + 2 łyżki bulionu i mąkę połączyć ze sobą - dodać koperek i razem zmieszane dodać do pulpetów. Podgotowac i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy