Klopsy w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Pyszny, dietetyczny obiadek.Idealny dla dzieciaczków

Składniki:

  • Składniki :
    350g mięsa mielonego indyczego,
    3 ugotowane marchewki (np. z rosołu),
    1 mała bułeczka namoczona w mleku,
    sól, pieprz,
    jajko.


    Składniki sos koperkowy :
    koperek świeży,
    1 łyżka mąki,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki śmietany,
    sól, pieprz.

Klopsy w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę, pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.




  • 2. Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


  • 3.
    Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy