Klopsy w białym sosie

4.5 (191 ocen)

Klopsy w białym sosie czyli klopsy niemieckie Königsberger Klopse

Składniki:

  • Składniki :
    500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    1 bułka czerstwa namoczona w mleku,
    sól, pieprz,
    2 łyżki musztardy stołowa,
    1 jajko,
    2 szklanki rosołu.

    Składniki sos :
    2 łyżki masła,
    1 łyżka mąki,
    2 szklanki rosołu z ugotowanych klopsów,
    1 żółtko,
    2 łyżki mleka,
    1 garść kapar,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Sosy

Klopsy w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsko : Do miski włóż mięso mielone, dodaj wyciśniętą bułkę, jajko, musztardę, sól i pieprz. Połącz składniki na jednolitą masę. Uformuj klopsiki i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

    Przygotowanie sos : Masło roztop na patelni, dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania złotego koloru. Powoli wlej rosół z ugotowanych klopsów. Mieszaj energicznie do uzyskania gładkiego sosu. Gotuj 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Ściągnij sos z ognia. Żółtko rozmieszaj z mlekiem, wlej do sosu i wymieszaj. Kapary wrzuć do sosu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Przygotowanie : Klopsy włóż do sosu i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować