Klopsiki zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i zalewamy połową szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Namoczoną bułkę dodajemy do mięsa i mieszamy. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy 1 łyżkę tartej bułki i ponownie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 30 minut.
2.Kalafior dzielimy na nieduże różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki cukru. Gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Paprykę kroimy w romby.
3.W naczyniu do zapiekania układamy różyczki kalafiora i kawałki papryki, a na wierzchu rozkładamy klopsiki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy 10-15 minut. Wyjmujemy, posypujemy zieloną pietruszką i serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 3 minuty. Dekorujemy gałązkami świeżego oregano.
Porady
Potrawę można zapiekać w jednym dużym naczyniu lub w porcjowych naczynkach.
Komentarze