Klopsiki z łopatki z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiane przez każdego pyszne i soczyste klopsiki w towarzystwie kurek idealnie nadadzą się na elegancki obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa z łopatki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    sól, pieprz, wegeta
    100 g żółtego sera w kostce
    mąka do obtoczenia
    olej lub oliwa do smażenia

    3 łyżki masła
    250 ml śmietanki 30%
    250 g świeżych kurek
    400 ml rosołu (może być z kostki)
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Klopsiki z łopatki z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w blenderze. Cebulę siekamy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą i pietruszką.
  • 2. Z gotowej masy lepimy pulpety i każdy z nich nadziewamy paskiem żółtego sera, a następnie dokładnie obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
  • klops 3. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki. Gdy grzyby lekko zmiękną wyciągamy je łyżką cedzakową i na tą samą patelnię układamy klopsy, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok
    25 - 30 minut. Przed podaniem do całości dodajemy kubek słodkiej śmietanki, kurki i gotujemy jeszcze ok 15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Danie można posypać startym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, aby nie było zbyt ciężkie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować