Klopsiki w sosie koperkowym na plackach ziemniaczanych

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciekawe połączenie

  • 40 min

Składniki:

  • KLOPSY W SOSIE :

    * 0,5 Kg mięsa mielonego
    * 0,5 l wody
    * sól
    * pieprz
    * cebula
    * 1 szkl. bułki tartej
    * jajko
    * 2 pęczki koperku
    * 0,5 szkl. mleka
    * mąka do zagęszczenia


    PLACKI ZIEMNIACZANE:

    * 0,5 kg ziemniaków
    * 1 duża cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * jajko
    * mąka
    * sól
    * pieprz

Klopsiki w sosie koperkowym na plackach ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodaj jajko, cebulę, bułkę sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
    Z masy zrób kulki jednej wielkości i wrzuć na wrzątek.
    Gotuj ok 15 minut.
  • 2. Klopsy wyjmij na talerz a do wody dodaj posiekany koperek i mleko zagotuj ok 5-10 min dopraw solą i pieprzem następnie dodaj klopsy i zagęść wodą z dodatkiem mąki.
  • 3. Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki, cebulę ,czosnek zmiksuj na jednolita masę następnie dodaj jajko oraz mąkę i wymieszaj . Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Smaż na niewielkim ogniu na złoty kolor.

    Placki polej sosem z klopsami.
  • 5. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy