KLOPSIKI W SOSIE OGÓRKOWO - PAPRYKOWYM

5 (185 ocen)

  • 30 min

Wymyśliłam sposób, żeby zaostrzyć smak klopsików, które czasem bywają mdłe. Te klopsiki są bardzo smaczne, a kwaskowy sos wpływa na wyrazistość smaku potrawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Klopsiki :
    - 25 dkg mięsa mielonego
    - 1 mała sucha kajzerka
    - 1 jajko
    - 1 mała cebula
    - 1 duży ząbek czosnku
    - 2 łyżki posiekanej drobno papryki marynowanej
    - 2 małe ogórki konserwowe.
    - 1 łyżka ostrego keczupu
    - przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    - mąka do panierowania
    - olej do smażenia
    Sos :
    - 2 małe ogórki konserwowe
    - 3 łyżki pokrojonej w paski czerwonej papryki konserwowej
    - 2 łyżki płaskie mąki
    - 1 łyżka oleju
    - przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w sosie ogórkowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę zeszklić na oleju. Ostudzić. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie i odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Mięso włożyć do miski i dodać kolejno : zeszkloną cebulę, czosnek, ogórki, paprykę, odciśniętą kajzerkę, jajko i keczup. Przyprawić przyprawa uniwersalna, solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić ręką.
    Mocząc ręce z wodzie, formować małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać w mące.
  • Klopsiki w sosie ogórkowo - paprykowym 2. Klopsiki smażyć w dużej ilości oleju.
  • Klopsiki w sosie ogórkowo - paprykowym 3. Po usmażeniu, wyjąć klopsiki i położyć na ręcznik papierowy do odsączenia i przetrzymać w ciepłym miejscu, żeby nie przestygły (np.w piekarniku).
  • 4. Olej rozgrzać w rondelku, dać do niego mąkę i rozmieszać. Dolać 1/2 szklanki wody i ciągle mieszając gotować dodając: pokrojone w cienkie talarki ogórki, paprykę, przyprawa uniwersalna, sól i pieprz. Gotować do momentu, aż papryka i ogórki oddadzą smak do sosu (ok. 2 min). Gęstość sosu regulować dodając wody, lub mąki.
  • Klopsiki z sosem ogórkowo - paprykowym 5. Gorące klopsiki ułożyć na półmisku i polać sosem. Danie ozdobić według własnego pomysłu.

Porady

Klopsiki podawać z ryżem, ziemniakami, kluseczkami, kaszą, lub z chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować