Klopsiki w sosie musztardowym

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

pysznie i tanio!!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na mięsną masę mieloną
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    mąka do obtaczania

    Składniki na sos: kostki rosołowe
    1 łyżeczka maggi
    śmietana 18%
    3 łyżki mąki
    3 łyżki musztardy
    sól i pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Klopsiki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na mięsną masę mieloną wymieszać ze sobą, następnie uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące. W między czasie zagotować bulion.
    Na gotujący się bulion wrzucić klopsiki i gotować ok 20-30 min ( zależy od ich wielkości ).
    Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki musztardy (ewentualnie doprawiamy) i zagęszczamy sos zawiesiną ze śmietany i mąki (do zawiesiny dodajemy kilka łyżek bulionu, aby nie powstały grudki), gotujemy całość jeszcze ok.5 min.

Porady

Klopsiki można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, ja użyłam kasze pęczak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować