2 w 1, czyli pełny obiad w jednym kotlecie :) Są mięciutkie i delikatne, bardzo polecam :)
60 min
Składniki:
Proporcje na 4 -5 osób :
600 g ugotowanych w mundurkach i zmielonych ziemniaków
100 g sera żółtego tartego na tarce o małych oczkach
1 jajo
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki mąki pszennej + podwójna szczypta soli
bułka tarta do obtoczenia + olej do głębokiego smażenia
na farsz :
350 - 400 g łopatki wieprzowej + 1 cebula + sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy
1 mała bułka namoczona i wyciśnięta
1 większa cebula pokrojona w kostkę i zrumieniona na tłuszczu
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego + pieprz mielony + płaska łyżeczka suszonego lubczyku
Kotlety ziemniaczano - serowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na małe kawałki, przesmażyć razem z cebulą, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, podlać wodą aby tylko przykryło i dusić do miękkości, po czym ostudzić.
Zmielić razem z bułką, dodać usmażoną cebulę, przyprawić do smaku, wymieszać.
Zmielone ziemniaki wyrobić z serem, jajkiem, mąkami i solą, jeśli masa zbyt klei się do rąk, dodać jeszcze trochę mąki.
Z ciasta zrobić szeroki rulon, podzielić go na 7 części, każdą wziąć do ręki, rozpłaszczyć, nadziać mięsem, skleić.
2.Obtoczyć w bułce tartej, spłaszczyć i uformować kotlety.
Wrzucać za pomocą płaskiej łopatki na głęboki, dobrze rozgrzany olej (wzięłam do tego głęboki garnuszek o średnicy 16 cm), smażyć z obu stron na rumiano, przełożyć na ręcznik papierowy.
3.Można podać z dowolną surówką lub z czerwonym barszczem.
Komentarze