Moja wariacja na temat kotletów ziemniaczanych. Pracochłonne, ale smak wynagradza pracę włożoną w wykonanie dania.
Składniki:
Na 6 kotletów
Na kotlety:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajo
4 łyżki mąki
sól, pieprz
Na nadzienie
300 g pieczarek
200 g sera żółtego
2 małe cebulki
sól i pieprz
Sos:
1 puszka krojonych pomidorów
3 suszone połówki pomidorów
1 papryczka chili
3 małe cebulki
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
Ponad to:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, Ostudzić i przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 6 części.
2.Pieczarki i cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju z pomidorów aż odparują. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki przestudzić, dodać ser żółty i doprawić solą i pieprzem.Podzielić na 6 części.
3.Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety.
4.Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na małym ogniu.
5.Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
6.Sos. Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na pozostałej łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać, bo jest wystarczająco gęsty.
7.Kotlety podawać na gorąco polane sosem. Smacznego!
Komentarze