Kalafiora połączyłam z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi, oczywiście całość doprawiłam, uformowałam kotlety i usmażyłam je rumiano.
60 min
Składniki:
Składniki (u mnie wyszło 12 dużych sztuk):
1 średniej wielkości kalafior
100 g. kaszy jaglanej
10-12 łyżek płatków owsianych + dodatkowo płatki do panierowania
1-2 łyżki posiekanego koperku
mieszanka curry
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora i kaszę gotuję do miękkości (oczywiście w oddzielnych naczyniach). Po odcedzeniu z wody kaszę przekładam do miski. Gorącego (też porządnie odsączonego z wody) kalafiora dokładnie duszę widelcem i przekładam masę do kaszy. Mieszam wszystko razem, dodaję płatki owsiane i koperek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Masa będzie dość miękka - odstawiam ją do przestygnięcia, a następnie formuję niewielkie kotlety, panieruję je w płatkach owsianych i smażę z obu stron na rumiano (przekładam na drugą stronę za pomocą łopatki). Po usmażeniu przekładam kotlety na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z surówką i sosem jogurtowym.
Komentarze