Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Kalafiora połączyłam z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi, oczywiście całość doprawiłam, uformowałam kotlety i usmażyłam je rumiano.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (u mnie wyszło 12 dużych sztuk):
    1 średniej wielkości kalafior
    100 g. kaszy jaglanej
    10-12 łyżek płatków owsianych + dodatkowo płatki do panierowania
    1-2 łyżki posiekanego koperku
    mieszanka curry
    sól, pieprz do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dbqlvj 1. Kalafiora i kaszę gotuję do miękkości (oczywiście w oddzielnych naczyniach). Po odcedzeniu z wody kaszę przekładam do miski. Gorącego (też porządnie odsączonego z wody) kalafiora dokładnie duszę widelcem i przekładam masę do kaszy. Mieszam wszystko razem, dodaję płatki owsiane i koperek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Masa będzie dość miękka - odstawiam ją do przestygnięcia, a następnie formuję niewielkie kotlety, panieruję je w płatkach owsianych i smażę z obu stron na rumiano (przekładam na drugą stronę za pomocą łopatki). Po usmażeniu przekładam kotlety na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z surówką i sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować