Kotlety gryczane z fetą

4.5 (147 ocen)

  • 45 min

Kasza gryczana ma same zalety, wyczytałam że pomaga w przemianie metabolicznej, jest produktem bezglutenowym więc mogą ją jeść osoby chore na celiakię, a także wpływa pozytywnie na układ nerwowy i krwionośny. Kaszę da się wykorzystać na różne sposoby, np. można zrobić takie chrupiące kotlety z fetą.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    550 ml wody
    200 g fety
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 jajko
    1 duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotlety gryczane z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na drobno. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dorzuć czosnek, przesmaż krótko. Wsyp kaszę i smaż ją do 8 minut, ciągle mieszając. Wlej wodę, dodaj odrobinę soli i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu, kaszę pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  • 2. Do letniej kaszy wkrusz fetę i wymieszaj, dodaj żółty ser, jajko, gałkę muszkatołową, pieprz i szczyptę soli (feta jest słona więc łatwo kotlety przesolić). Uformuj płaskie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Kotleciki można podawać ze szpinakiem, sosem grzybowym, surówkami. Z podanych składników otrzymamy ok. 23 kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza gryczana Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować