Kotlety drobiowo fasolowe z cząbrem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kotlety na bazie piersi kurczaka i białej fasoli. Idealne na jesienno-zimowy czas kiedy to szukamy bardziej sycących i rozgrzewających potraw.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki drobnej białej fasoli (surowej)
    4 średnie pojedyncze piersi kurczaka
    4 jajka
    5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
    łyżka cząbru suszonego
    sól, pieprz
    2 średnie cebule

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety drobiowo fasolowe z cząbrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy najlepiej całą noc. Następnie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, wbijamy jajka i blenderujemy na gładką masę.
  • 2. Pierś kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i mielimy w maszynce. Łączymy mięso z fasolą, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie wyrabiamy masę, aż fasola i mięso połączą się.
  • 3. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy na drobno. Podsmażamy na oleju aż się zrumieni. Dodajemy do masy. Na koniec całość zagęszczamy bułką tartą i jeszcze raz wyrabiamy aż wszystko się wymiesza.
  • 4. Zwilżonymi rękami formujemy kotleciki, które lekko spłaszczamy. Następnie obsypujemy je bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Podajemy z surówką lub warzywami na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Drób Fasola Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować